Fitness voor het brein.

Al onze gedachten, gevoelens en gedragingen worden aangestuurd vanuit onze hersenen. Wanneer de balans in de hersenen verstoord is kan dit leiden tot allerlei klachten.

Neurofeedback is een training waarin de hersenen geleerd wordt weer in balans te komen.Door de unieke en geavanceerde technologie van Neuroptimal wordt het zelfgenezend vermogen van het brein aangesproken. Het brein wordt optimaal afgesteld waardoor het effectiever en efficiënter gaat werken en verschillende klachten verminderd of verholpen kunnen worden.

Een effectief brein kan op het juiste moment toegang verkrijgen tot de juiste staat van bewustzijn. Focus en concentratie zodra dat nodig is, maar vooral ook ontspannen en loslaten wanneer dat kan. Neuroptimal helpt om de wisseling tussen deze bewustzijnsstaten soepel te laten verlopen. Het doet dit oa door de hersenen te trainen naar optimale flexibiliteit (goed in staat zijn je aan te passen aan veranderende omstandigheden) en veerkracht (na stress terug keren naar je originele staat).
Neurofeedback helpt je oude patronen, (onbewuste) gedachten, spierspanningen en eventueel onverwerkte trauma’s een plek te geven zodat deze niet meer belemmerend werken. Zo zullen de hersenen optimaal gaan functioneren.

Voor wie is het

Voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen! Neurofeedback kan ingezet worden om meerdere doelstellingen te bereiken; terug in balans komen, peak performance realiseren of specifieke klachten behandelen.

* Iedereen die wil worden gestimuleerd in persoonlijke groei, meer innerlijke rust wil hebben en met aandacht in het hier en nu wil leven. Neuroptimal wordt ook wel mindfulness voor het centraal zenuwstelsel genoemd.

* Mensen die hun prestaties willen verbeteren (peak performance), op zakelijk of op sportief gebied. Topsporters zoals Tiger Woods en AC Milan hebben succesvol met neurofeedback getraind.

* Het verlicht fysieke, emotionele en mentale klachten. Voor volwassen en kinderen, met of zonder diagnoses.

Uit ervaring blijkt dat neurofeedback helpt en ondersteunt bij:

 • aandacht-en concentratie problemen
 • stress en posttraumatische stress
 • burnout
 • angst
 • depressie en stemmingswisselingen
 • prikkelbaarheid en woedeaanvallen
 • ongeduld en impulsiviteit
 • vermoeidheid
 • (door)slaapproblemen
 • problemen met zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde
 • migraine/hoofdpijn

Hoe werkt het

Al onze gedachten, gevoelens en gedragingen worden aangestuurd vanuit onze hersenen. Wanneer de balans in de hersenen verstoord is, te veel of te weinig van bepaalde hersengolven, kan dit leiden tot allerlei klachten.
Neuroptimal richt zich op deze disbalans.

Tijdens de training zit of lig je in een comfortabele stoel en en luistert naar muziek of kijkt een film. Er worden 5 sensoren op je hoofd en oren aangebracht die de activiteit van je hersengolven meten middels een EEG (elektro-encefalogram).
Zodra er disbalans of instabiliteit in het hersengolfpatroon optreedt, geeft het softwaresysteem hierover feedback aan het brein door middel van een korte onderbreking van de muziek of het beeld. Deze onderbreking trekt je hersenen in het hier en nu, geeft ze informatie over wat ze nèt daarvoor deden en houdt ze als het ware een spiegel voor. De hersenen reageren hier automatisch op en gaan op zoek naar een stabieler hersengolfpatroon.

Elk brein is uniek en weet zèlf het beste op welke manier het zichzelf kan corrigeren om zo efficiënt mogelijk te functioneren. Daar kan geen therapeut of wetenschappelijk bewezen behandeling tegenop.
Het brein kan aan de hand van de voorgehouden spiegel zelf bepalen of en hoe het wil veranderen. Het kan zichzelf reorganiseren en laat oude, niet effectieve patronen los. Je hersenen maken gebruik van het zelflerende vermogen en trainen zichzelf om optimaal te kunnen functioneren.

Er komt via de sensoren niets in het brein; de training is non-invasief. Je hoeft zelf verder niks te doen. Het is een onbewust leerproces.

Talien combineert de neurofeedbacktraining met oplossingsgerichte coaching & therapie. Samen bespreken we wat je zou willen verbeteren of bereiken. We stellen concrete doelen die we er regelmatig bij pakken om bewuster te zijn van veranderingen die optreden.

Effecten

Het beste uit jezelf halen met neurofeedback op alle gebieden; werk/school, sociaal en sportief.
De effecten zijn merkbaar op alle lagen; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Innerlijke rust creëren, kalmte en helderheid. Ontspannen zijn.
Je kunt beter “bij jezelf” blijven en je laat je minder snel beïnvloeden door anderen.
Je zal meer balans en evenwicht gaan voelen. Je niet zo snel uit het veld laten slaan. En als er vervelende dingen gebeuren zal je je evenwicht sneller hervinden.

Slaap verbetert
. Je slaapt makkelijker in en door. Je slaapt dieper en wordt meer
uitgerust wakker. Waardoor je overdag meer energie hebt.

Concentratie verbetert. Je hoofd voelt helder, je hebt beter overzicht waardoor je hoofd- en bijzaken van elkaar kunt onderscheiden.
Je creativiteit neemt toe en het lukt beter om in mogelijkheden te denken dan in problemen.

Efficiëntie neemt toe. Het aanbrengen van structuur zal makkelijker gaan en je zult daardoor je dagelijkse taken efficiënter kunnen uitvoeren waardoor je productiviteit toeneemt.

Oude patronen doorbreken, niet meer “hangen” in automatische, onbewuste gedragspatronen die eigenlijk niet (meer) helpend voor je zijn.
Trauma’s herstellen.

Meer zelfvertrouwen. Beter in je vel zitten, je stemming wordt beter en gelijkmatiger. Je bent minder prikkelbaar en minder snel geirriteerd.
Minder piekeren en bezorgd zijn. Beter kunnen loslaten.

Betere stresshantering; minder snel gestrest raken en als je toch gestrest bent herstel je er sneller van.
Gevoelens van angst en depressiviteit zullen verminderen.

Lichamelijke klachten nemen af . Klachten zoals hoofdpijn, migraine en oorsuizen nemen af in frequentie (hoe vaak ze voorkomen), hevigheid en hoe snel je er van herstelt.

Meer informatie is te vinden op: www.breingoed.nl, www.nvnf.nl, www.zengar.com.